Reklama

Hotele i restauracje do UE: Obniżcie ceny energii, ratujcie nas przed bankructwem

Europejskie Stowarzyszenie Hoteli, Restauracji i Kawiarni HOTREC wystosowało apel do ministrów unijnej Rady ds. Energii, w którym prosi, by obniżyli ceny energii i ten sposób uratowali tysiące firm przed bankructwem.

Publikacja: 03.10.2022 09:57

Restauracje muszą oszczędzać prąd, w Hiszpanii jest to szczególnie istotne ze względu na uzywanie kl

Restauracje muszą oszczędzać prąd, w Hiszpanii jest to szczególnie istotne ze względu na uzywanie klimatyzacji

Foto: Filip Frydrykiewicz

W Unii Europejskiej w sektorze hotelarskim działają dwa miliony firm, które dają pracę 12 milionom ludzi. 90 procent z tych przedsiębiorstw to mikrofirmy. W ostatnim czasie sektor zmaga się z wieloma wyzwaniami – wysokimi cenami żywności, brakiem rąk do pracy i rosnącą inflacją, a to wszystko przy ożywieniu rynku po pandemii koronawirusa. Niestety, zwiększają się też ceny energii i to nawet o 200-600 procent - czytamy w informacji prasowej Europejskiego Stowarzyszenia Hoteli, Restauracji i Kawiarni HOTREC. Tymczasem, żeby dostarczyć klientom usługę na poziomie, jakiego oczekują, między innymi chodzi o ogrzewanie i chłodzenie, nie można zrezygnować z korzystania z prądu i gazu.

Czytaj więcej

Grecka branża turystyczna obawia się kosztów energii zimą. Czy państwo pomoże?

Niektóre firmy już bankrutują, inne analizują swoje modele biznesowe, by ocenić czy mogą zostać otwarte, czy muszą się zamknąć.

HOTREC z zadowoleniem przyjmuje wniosek Komisji Europejskiej dotyczący rozporządzenia Rady Unii Europejskiej w sprawie interwencji w sytuacji nadzwyczajnej w celu rozwiązania problemu wysokich cen energii zaproponowany 12 września 2022 roku, ponieważ sytuacja jest wyjątkowo poważna, i wzywa państwa członkowskie do jego zatwierdzenia. Ceny energii muszą zostać obniżone, a firmy muszą mieć zapewniony do niej dostęp, aby przetrwać.

Hotelarze apelują też do Rady, by w okresie odniesienia rozporządzenia nie uwzględniać lat 2020 i 2021, przynajmniej w wypadku sektora hotelarskiego, ponieważ większość firm była w tym czasie całkowicie zamknięta. Okres odniesienia powinien zamiast tego obejmować średnio 3 lata z największym zużyciem energii w ciągu ostatnich 5 lat.

Reklama
Reklama

HOTREC zwraca się też do samych przedsiębiorców, by oszczędzali prąd, jak to tylko możliwe i przechodzili na odnawialne źródła energii.

Stowarzyszenie wzywa też kraje członkowskie, które nie złożyły jeszcze wniosku o tymczasowe ramy kryzysowe dotyczące pomocy państwa, aby je uruchomiły.

W Unii Europejskiej w sektorze hotelarskim działają dwa miliony firm, które dają pracę 12 milionom ludzi. 90 procent z tych przedsiębiorstw to mikrofirmy. W ostatnim czasie sektor zmaga się z wieloma wyzwaniami – wysokimi cenami żywności, brakiem rąk do pracy i rosnącą inflacją, a to wszystko przy ożywieniu rynku po pandemii koronawirusa. Niestety, zwiększają się też ceny energii i to nawet o 200-600 procent - czytamy w informacji prasowej Europejskiego Stowarzyszenia Hoteli, Restauracji i Kawiarni HOTREC. Tymczasem, żeby dostarczyć klientom usługę na poziomie, jakiego oczekują, między innymi chodzi o ogrzewanie i chłodzenie, nie można zrezygnować z korzystania z prądu i gazu.

Reklama
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Hotele
Klucze Michelina dla hoteli, jak gwiazdki dla restauracji. 12 wyróżnionych z Polski
Hotele
Rewolucja w hotelach arabskiego kraju – mieszkańcy zastąpią obcokrajowców
Hotele
Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego powołała nowy zarząd
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Hotele
Wrzesień złotym miesiącem dla zachodniopomorskiej turystyki. „Lepszy niż lipiec”
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama