Z raportu „Preferencje pracodawców branży hotelarskiej, gastronomicznej i turystycznej w zakresie sylwetki absolwenta szkolnictwa zawodowego", opublikowanego przez Ministerstwo Sportu i Turystyki, wynika, że prawie 61 procent pracodawców (131 ankietowanych), zatrudniło w ostatnich dwóch latach absolwentów szkoły zawodowej bezpośrednio po zakończeniu przez nich edukacji. Najbardziej otwarci na zatrudnianie absolwentów okazali się przedsiębiorcy z branży hotelarskiej i gastronomicznej, najmniej – turystycznej, gdzie udział zatrudnianych absolwentów stanowi niecałe 46 procent.
Ankietowani wskazali potrzebę zatrudnienia 199 pracowników, czyli o 146 procent więcej niż czasie poprzedniego badania w 2013 roku. Najwięcej ofert pracy (59) skierowanych było do kelnerów. Badani przedsiębiorcy zadeklarowali też potrzebę zatrudnienia: 33 recepcjonistów, 28 kucharzy, 17 pomocy kuchennych i 14 pokojowych.
Pracodawcy deklarowali, że najchętniej zatrudnią kogoś po szkole policealnej (97 respondentów), studiach (36), szkole zawodowej (32) i liceum ogólnokształcącym (28). Co ciekawe, w odniesieniu do poprzedniego badania z 27 do 19 procent zmalała liczba pracodawców chcących zatrudnić absolwentów uczelni, a z 5 do 14 procent zwiększyła się liczba poszukujących pracowników z ukończonym liceum. Zdaniem 64 procent ankietowanych najlepiej jest, gdy pracownik ma wykształcenie kierunkowe.
Według badanych przedsiębiorców za zatrudnianiem absolwentów szkół zawodowych przemawiają przede wszystkim wiedza i umiejętności nabyte podczas nauki (80 ankietowanych), zaangażowanie (71), brak nawyków wyniesionych z poprzedniego miejsca pracy (37), młody wiek (26) i preferencje podatkowe (14). Warto zauważyć, że w porównaniu z poprzednim badaniem zmniejszyła się liczba ankietowanych, którzy jako powód zatrudniania absolwentów podali możliwość płacenia im niższych pensji (spadek z 32 do 12 wskazań).
Przedsiębiorcy deklarują, że od starających się o pracę oczekują przede wszystkim umiejętności mówienia w języku obcym(66 procent), odpowiedzialności (47 procent), zaangażowania (46 procent), uczciwości (45 procent), wysokiej kultury osobistej i dyspozycyjności (44 procent), komunikatywności (40 procent) i umiejętność pracy w zespole (38 procent).