W odwołaniu wziął też udział sekretarz stanu odpowiedzialny w ministerstwie za turystykę Andrzej Gut-Mostowy.

Rafał Szlachta został prezesem POT w październiku 2020 roku, po tym, jak ówczesny minister rozwoju i technologii Jarosław Gowin odwołał z tego miejsca Roberta Andrzejczyka. Szlachta był wcześniej dyrektorem departamentu turystyki w tym resorcie. Według nieoficjalnych informacji on sam miał udział w odsunięciu poprzednika. Formalnie - wystartował w konkursie na prezesa po dymisji Andrzejczyka.

Rafał Szlachta prezesem Polskiej Organizacji Turystycznej

Według nieoficjalnych informacji nie cieszył się jednak zaufaniem Andrzeja Guta-Mostowego. Jeden z zarzutów wysuwany pod jego adresem to doprowadzenie do bałaganu kadrowego w POT. Zwracano też uwagę na jego słabe przygotowanie do zajmowania się promowaniem turystyki i duży nacisk na zainteresowanie sportem (Szlachta jest byłym mistrzem Europy w tajskim sporcie muaythai i prezesem Polskiego Związku Muaythai).

Za Szlachty odeszło lub zostało zwolnionych z tej instytucji wielu doświadczonych pracowników (rotacja mogła objąć nawet prawie połowę zespołu), innych nowy prezes zdegradował (chociaż jednocześnie awansował na ich miejsce innych). Niektórzy wystąpili przeciwko decyzjom o zwolnieniu do sądu pracy. Jak mówią obecni i byli pracownicy POT, atmosfera w firmie demobilizowała i powodowała paraliż. W POT brakowało ludzi nawet na kluczowych stanowiskach.

Szlachta nie kryje rozgoryczenia. - Nie mam sobie nic do zarzucenia. Za moich czasów organizacja przeprowadziła masę akcji i działań promocyjnych. Te przeprowadzone w internecie osiągają rekordowe zasięgi w mediach społecznościowych - mówi.

Wrocławskie Hydropolis ze złotym certyfikatem Polskiej Organizacji Turystycznej

Jako przykłady wymienia uruchomienie Mobilnego Centrum Edukacji Turystyczna Szkoła czy akcje „Poland. More than you expected” (dowcipny spot przeznaczony na rynki zagraniczne), "Na wsi najlepiej" i ostatni "Wielki test turystyczny" w TVP. - Udało mi się zwiększyć budżet POT o 10 milionów złotych (jedna piąta - red.), a dodatkowo pozyskać 6,9 miliona złotych na promowanie polskiej turystyki powiązaną z mającymi się odbyć w 2023 roku igrzyskami europejskimi o raz miliona na cyfryzację. Tymczasem jako uzasadnienie mojego odwołania usłyszałem tylko, że "taka zapadła decyzja polityczna" - dodaje.

Minister Andrzej Gut-Mostowy krótko wyjaśnia, że w tej sprawie nie udziela komentarza. Zapowiada tylko rozpisanie "bez zbędnej zwłoki" konkursu na stanowisko prezesa. Tymczasem pełniącym obowiązki ma być jeden z dotychczasowych zastępców Szlachty. Wiceprezesami są Marcin Różycki i Anna Salamończyk-Mochel. Ta ostatnia kieruje zamiejscowym oddziałem POT w Wieliczce. Oddział zajmuje się wszystkimi sprawami dotyczącymi Polskiego Bonu Turystycznego.

Autopromocja
TURYSTYKA.RP.PL

Poszerzaj swoje HORYZONTY, sprawdź najlepsze źródło branżowej wiedzy