EuroGastro w tym roku słodsze

Materiały promocyjne

Konkurs dla cukierników Debic Pastry Cup na najlepszy tort deserowy to jedna z nowości tegorocznej odsłony targów gastronomicznych EuroGastro, które odbędą się pod koniec marca w Nadarzynie

EuroGastro i WorldHotel to największe w Polsce targi dla branży HoReCa (z ang. Hotel, Restaurant, Catering/Café). Dla około 300 wystawców i 20 tysięcy odwiedzających są okazją do zapoznania się z aktualnymi trendami w gastronomii i hotelarstwie, nawiązania kontaktów biznesowych, zdobycia wiedzy podczas szkoleń i konferencji.

W tym roku pierwszy raz będzie można wziąć udział w dwudniowym szkoleniu pod hasłem „Profesjonalny menedżer restauracji”. Ponadto odbędą się: panel „Poznaj swojego kontrahenta”, konferencja „Pieczywo w gastronomii – problem czy szansa?”, warsztaty „Wino w restauracji – musujące, słodkie i wzmacniane. Dlaczego warto nimi urozmaicać kartę?”, prezentacja i warsztaty „Przez internet do portfela gościa” oraz szkolenia z zarządzania zespołem i zwiększania obrotów i zysków.

Czytaj też: „Edukacyjnie na EuroGastro”.

Organizatorzy jak zawsze przygotowali bogaty program imprez towarzyszących, między innymi pokazów gotowania, degustacji, konkursów dla kucharzy i baristów, którym patronować będą kulinarne autorytety.

Do listy konkursów kulinarnych dołącza w tym roku Debic Pastry Cup. W szranki staną dwuosobowe drużyny w składzie cukiernik lub cuisine chef oraz pracujący lub przyuczający się do zawodu asystent. Ich zadaniem będzie wykonanie w ciągu trzech godzin dwóch identycznych tortów deserowych i 12 talerzy z deserami restauracyjnymi. Do wielkiego finału komisja konkursowa zakwalifikuje maksymalnie sześć drużyn, a najlepsza trójka otrzyma nagrody pieniężne.

Zgłoszenia do konkursu można nadsyłać do 15 lutego. Organizatorem Debic Pastry Cup jest Paweł Mieszała, cukiernik z 29-letnim doświadczeniem, mistrz Polski i świata w cukiernictwie, jedyny Polak z certyfikatem jurorskim WACS (World Association of Chefs’ Societies) w kategorii Pastry Art.

Ponadto będzie można obejrzeć występy duetów w składzie szef kuchni i szef cukierni, których zadaniem będzie przygotowanie przystawki i deseru.

W programie EuroGastro znalazły się również: konkurs Smart Cuisine na danie dietetyczne, konkurs Barmatic Cup premiujący kreatywność barmanów i umiejętność stosowania najnowszych urządzeń i technologii, zmagania kulinarne International Chef Culinary Cup, które wyłonią autora najlepszego dania z użyciem fondu (esencjonalnego sosu) marki Chef, konkurs Kulinarny Talent 2019 dla uczniów szkół gastronomicznych, 11. Olimpiada Kawy, w której będą mieli szansę wykazać się bariści, oraz 14. Festiwal Kuchni Greckiej organizowany przez ambasadora kultury i kuchni greckiej Theofilosa Vafidisa.

23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro i 12. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się od 27 do 29 marca w centrum targowo-kongresowym Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. Organizatorem jest spółka MT Targi Polska. Rejestracja i bilety: www.mttargionline.pl/EuroGastro2019. Więcej o targach: www.eurogastro.com.pl i www.e-gastro.com

Tagi:

Mogą Ci się również spodobać

Turyści utopili 1,4 miliona euro w fontannie di Trevi

Monety o łącznej wartości 1,4 miliona euro wyłowiono w zeszłym roku z rzymskiej fontanny ...

Egipt podwoił liczbę turystów

7,5 miliona turystów odwiedziło Egipt od stycznia do listopada 2017 roku. I choć statystyki ...

Hopem z Wrocławia do Paryża

Od 26 maja tania linia lotnicza należąca do Air France, Hop, będzie siedem razy ...

Rainbow: Archipelag Beztroski i znowu masz 20 lat

Biuro podróży Rainbow wystartowało na przełomie roku z kampanią wizerunkową pod tytułem „Archipelag Beztroski”. ...

Boeing: Przyszłość lepsza, niż przewidywaliśmy

Dostawę 41030 samolotów cywilnych o wartości ponad 6 bilionów dolarów przewiduje Boeing w skorygowanej ...

Air France uziemione w ferie

Dziś strajk pilotów Air France. Ma do nich dołączyć także personel pracujący w powietrzu ...