Koniecznie zrób to w Dubaju
Linia brzegowa Dubaju obfituje w piękne plaże, a każda z nich oferuje turystom coś innego. Plaża Black Palace Beach jest idealna dla tych, którzy szukają bardziej spokojnego i mniej zatłoczonego miejsca. To publiczne miejsce jest otwarte dla wszystkich, ciągnie się wzdłuż Al Sufouh Street. Mimo swojej doskonałej lokalizacji jest zdecydowanie jedną z lepiej strzeżonych tajemnic miasta. Plaża leży w pobliżu królewskich letnich pałaców w Al Sufouh. Tu można zobaczyć krystalicznie czystą, błękitną wodę i przepiękne zachody słońca nad Palm Jumeirah.
W Starym Dubaju jest wiele do zrobienia - niezależnie czy zwiedzający chce odkryć kawałek historii, czy po prostu delektować się tradycyjnymi przysmakami. Mimo ogólnej nowocześności, tradycyjne arabskie suki Dubaju są nadal kluczowym elementem codziennego życia i handlu, a błądzenie przez labirynt handlowych uliczek jest niezwykłym turystycznym doświadczeniem. To tu można odkryć prawdziwe dziedzictwo handlowego Dubaju. Do wyboru jest Złoty Suk, na którym handluje się orientalną biżuterią; Suk z tkaninami, kolorowa, tętniąca życiem przestrzeń wypełniona belami tkanin, cienkimi jedwabiami i przewiewną bawełną; Suk z przyprawami, kuszący aromatami najbardziej cenionych przypraw na świecie. Podróż pomiędzy sukiem w Bur Dubai i Deira polecamy przemierzyć abrą, tradycyjną arabską łodzią. Przeprawa kosztuje zaledwie 1 dirhama (około 1 złotego).
Pij i jedz w Dubaju
Brunchy weekendowe, czyli posiłek który przypada na porę pomiędzy śniadaniem a obiadem jest ulubioną przekąską mieszkańców Dubaju. Tydzień roboczy trwa od niedzieli do czwartku. Piątkowe brunche to najlepszy czas kiedy można ucztować, to moment w którym wszystkie społeczności miasta zaczynają świętować początek weekendu. Jeśli turysta chce skosztować tradycyjnego słodkiego smakołyku, powinien udać się do piekarni Al Reef Bakery. Ta cukiernia to faworyt lokalsów. Znajduje się w dzielnicy Satwa, a serwuje się w niej domowej roboty słodycze w tym baklavę, knafe, maamoul i kaak. Podczas gdy gahwa (arabska kawa) od dawna odgrywa ważną rolę w gościnności w Emiratach, indyjska herbata masala, znana jako karak chai, stała się również istotną częścią kultury Dubaju. Tradycyjnie gotowana na małym ogniu, powstaje z połączenia czarnej herbaty, mleka, cukru i indyjskich przypraw - kardamonu, goździków, imbiru i cynamonu. Karak jest ulubionym napojem na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi, przy szybkim śniadaniu lub jako popołudniowa syta herbata.