Więcej ekologii i technologii – nowe zasady oceny hoteli

Z początkiem czerwca zaczęły obowiązywać nowe zasady klasyfikowania hoteli Hotelstars Union, które będą musiały wdrożyć ponad 22 tysiące hoteli w Europie z 1,2 miliona pokojów.

Publikacja: 03.06.2020 17:41

Więcej ekologii i technologii – nowe zasady oceny hoteli

Foto: Fot. materiały prasowe

Hotelstars Union (HSU) to jednolity, europejski system klasyfikacji obiektów hotelowych w oparciu o jakość usług – pisze w komunikacie Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego, wyjaśniając, że Polska ma status członka obserwatora HSU. Co pięć, sześć lat kryteria klasyfikacji są weryfikowane zgodnie z potrzebami gości i wymaganiami rynku.

– Po ponad 18 miesiącach intensywnej pracy z sukcesem zakończyliśmy przegląd katalogu kryteriów – mówi prezes HSU Jens Zimmer Christensen, cytowany w komunikacie. – Udało nam się pogodzić stanowiska wszystkich krajów członkowskich. W wielu krajach klasyfikacja hoteli jest związana z tradycją i historią, dlatego często nie jest łatwo wejść na nowy grunt – wyjaśnia.

CZYTAJ TEŻ: Egipt na nowo ocenia hotele

Nowe kryteria HSU obowiązują od 1 czerwca, kraje członkowskie mają czas na ich wdrożenie do 1 stycznia 2021 roku. Liczba kryteriów w nowym katalogu zmalała z 270 do 247, a cały system dostosowany został do nowoczesnych rozwiązań w hotelach, takich jak cyfrowe technologie komunikacyjne w recepcji i pokojach, elektronika rozrywkowa dla gości czy możliwość samodzielnego zameldowania i wymeldowania.

Twórcy nowego katalogu położyli też większy naciska na ekologię i zachęcają sklasyfikowane hotele do ubiegania się o etykiety i certyfikaty zrównoważonego rozwoju, instalowania stacji ładowania pojazdów elektrycznych, ograniczania plastikowych opakowań czy do proponowania gościom, by zrezygnowali z codziennego sprzątania pokoju i zmiany pościeli.

Z powodu pandemii w krajach członkowskich HSU mogą obowiązywać dodatkowe regulacje dotyczące stosowania środków czystości i higieny. Te dwie kwestie zawsze były podstawowymi wymogami systemu oceny HSU – głosi komunikat. Zgodność zasad obowiązujących w hotelach z przepisami prawa lub przepisami krajowymi zawsze ma pierwszeństwo przed kryteriami klasyfikacji i może zastąpić niektóre kryteria HSU do odwołania.

IGHP, która od 2018 roku reprezentuje rodzime hotelarstwo w strukturach HSU, zapewnia, że nadal będzie zabiegać, aby klasyfikacja ta zaczęła obowiązywać w hotelach w Polsce. Do tego potrzeba między innymi zmiany niektórych przepisów krajowych.

ZOBACZ TAKŻE: Od stycznia nowy system klasyfikacji hoteli

– Obserwując bezpośrednio działania HSU, wyraźnie widzimy, jak ten system działa w praktyce – mówi wiceprezes IGHP Tomasz Pieniążek, który brał udział w pracach nad aktualizacją kryteriów HSU. – Na wprowadzeniu klasyfikacji Hotelstars Union korzystają zarówno goście, jak i hotele. I taki jest cel tego systemu, który w Europie funkcjonuje od 2009 roku. Chcemy, aby polskie wymogi kategoryzacyjne były spójne z europejskimi. To oczywiście wymaga czasu i powinno być procesem stopniowym – wskazuje.

Jak dodaje, że największym wyzwaniem dla twórców nowego katalogu było z jednej strony sprawienie, żeby kryteria nadążały za szybkimi zmianami w hotelarstwie, a z drugiej uwzględnienie specyfiki wszystkich krajów zrzeszonych w organizacji. A tych jest 17, są to Austria, Belgia, Czechy, Dania, Estonia, Niemcy, Grecja, Węgry, Łotwa, Liechtenstein, Litwa, Luksemburg, Malta, Holandia, Słowenia, Szwecja i Szwajcaria. Obok Polski jeszcze Francja, Włochy, Gruzja, Azerbejdżan, Słowacja, Hiszpania i Irlandia mają status członka obserwatora, co oznacza, że nie wdrożyły jeszcze standardów HSU do ustawodawstwa lokalnego.

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego to samorządowa organizacja działająca w branży hotelarsko-gastronomicznej. Prowadzi między innymi działalność promocyjną na rzecz swoich członków, certyfikuje produkty i usługi, reprezentuje hotelarzy w kontaktach z administracją państwową i w HOTREC-u (Konfederacja Narodowych Organizacji Hoteli, Restauracji, Kawiarni w krajach UE i europejskiego obszaru ekonomicznego). Do IGHP należy prawie 450 hoteli oraz 36 dostawców usług i produktów dla hoteli. Tylko w 2019 roku dołączyło do niej około 80 obiektów.

Hotelstars Union (HSU) to jednolity, europejski system klasyfikacji obiektów hotelowych w oparciu o jakość usług – pisze w komunikacie Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego, wyjaśniając, że Polska ma status członka obserwatora HSU. Co pięć, sześć lat kryteria klasyfikacji są weryfikowane zgodnie z potrzebami gości i wymaganiami rynku.

– Po ponad 18 miesiącach intensywnej pracy z sukcesem zakończyliśmy przegląd katalogu kryteriów – mówi prezes HSU Jens Zimmer Christensen, cytowany w komunikacie. – Udało nam się pogodzić stanowiska wszystkich krajów członkowskich. W wielu krajach klasyfikacja hoteli jest związana z tradycją i historią, dlatego często nie jest łatwo wejść na nowy grunt – wyjaśnia.

Pozostało 82% artykułu
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Hotele
Hotelarze oceniają, że październik był stabilny, ale listopad zapowiada się słabo
Hotele
Booking.com narzeka na koszty. Będzie zwalniał pracowników
Hotele
Grecka Grupa Mitsis zainwestuje ćwierć miliarda euro w odnowienie swoich hoteli
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Hotele
Prezes HOTREC: Atutem europejskiego hotelarstwa są tradycja i gościnność. Warto się ich trzymać