Turcja ma już plan dla hoteli. All inclusive zostaje

Fot. Dorota Surekci, metintour.pl

Zajęta tylko połowa łóżek, odstępy w kolejkach w restauracji, rozstawione stoliki, jedzenie nałoży pracownik kuchni – to tylko niektóre zasady, jakie będą obowiązywały w tureckich hotelach po pandemii.

Turecka branża poznała już zasady działania hoteli po epidemii. Ogłosiło je Ministerstwo Turystyki.

Turcja planuje otwarcie sezonu turystycznego w czerwcu. Przebieg epidemii koronawirusa daje nadzieje, że to się uda, bo kraj jest już po szczycie zachorowań i od kilku dni ozdrowieńców jest zdecydowanie więcej niż nowo zarażonych. Rząd spodziewa się więc, że zezwoli branży turystycznej na działanie pod koniec maja. Na początek na potrzeby gości krajowych. Ale już w czerwcu zamierza otworzyć drzwi przed turystami zagranicznymi. Jak zapowiedział minister kultury i turystyki Mehmet Ersoy, mają to być turyści z krajów, w których epidemia się cofnęła. Zgodnie z planem Ministerstwa Transportu od 12 czerwca mają ruszyć czarterowe loty międzynarodowe, między innymi z Niemiec i Europy Środkowej. Zgodnie z tym przewidywaniem rząd opracowuje zasady postępowania w turystyce.

CZYTAJ TEŻ: Turcja: W połowie maja zacznie wracać normalność w turystyce

Jak będzie więc wyglądał pobyt w hotelach w Turcji w 2020?

Ogólne wytyczne

  • Hotel może przyjąć 50 procent maksymalnej liczby gości. Środek ten ma na celu uniknięcie tłumów w pokojach, korytarzach, windach, przestrzeniach wspólnych i bliskich kontaktów na plażach.
  • Liczba pokojówek, personelu sprzątającego i kelnerów zostanie znacznie zwiększona, żeby podołać zwiększonej potrzebie czyszczenia sprzętów i dezynfekowania pomieszczeń. Wszyscy pracownicy hotelu są zobowiązani do noszenia masek, a także do regularnych badań lekarskich i wykonywania testu na obecność koronawirusa.
  • Hotele zwiększą liczbę personelu medycznego. W każdym obiekcie lekarz i kilka pielęgniarek muszą być teraz dzień i noc, siedem dni w tygodniu. W gabinecie medycznym powinien znajdować się zestaw niezbędnych leków i szybkie testy do rozpoznawania zakażenia koronawirusem.
  • Wszystkie hotele, które planują gościć turystów w tym sezonie, muszą przejść obowiązkową certyfikację. Certyfikat czystości „Coronavirus free” będzie dokumentem potwierdzającym, że hotel jest przystosowany do specjalnej obsługi turystów w trybie podwyższonych wymagań sanitarnych, zapobiegających covid-19. Hotele które nie spełnią wymogów i nie dostaną certyfikatów nie będą mogły się otworzyć w tym roku.
  • Przy wejściach do hoteli obsługa ubrana w ubrania ochronne będzie mierzyła wszystkim temperaturę. Również personel będzie codziennie w ten sposób badany.
  • Pokoje będą mogły być zajmowane dopiero po 12 godzinach od wykwaterowania się z nich poprzednich lokatorów.
  • Jeśli u kogoś zdiagnozowane będzie zakażenie, jego pokój będzie specjalnie dezynfekowany i nie będzie mógł być zajmowany przez innych tgości przez 72 godziny.
  • Personel w kuchni będzie nosił rękawiczki, maski, fartuchy, kalosze i czepki ochronne.
  • W salach konferencyjnych krzesła będą ustawione w odstępach co 80 cm, a przed wejściem maja być wystawione płyny dezynfekujące.
  • Na wyższe piętra będzie można dostać się windą. Przed windami i w środku będą dostępne płyny dezynfekujące.
  • W recepcji i lobby hotelowym będzie zmniejszona liczba stolików i foteli, aby zachować bezpieczne odległości między przebywającymi tam gośćmi.
  • Turyści będą oczekiwać na zakwaterowanie w bezpiecznych odległościach przy ladzie recepcji. Pomogą w tym znaczniki odległości na podłodze.
  • W hotelach będą rozdawane broszury w kilku językach z informacjami odnośnie do nowych zasad higieny i zachowania się na terenie hotelu. W miejscach ogólnodostępnych będą również wystawione tablice informacyjno-obrazkowe.
  • W hotelach będzie położony nacisk na regularne dezynfekowanie powierzchni często używanych, jak klamki, poręcze, panele wind, ekrany dotykowe i lady.
  • Personel sprzątający w pokojach będzie dezynfekował również czajniki, piloty do telewizorów i klimatyzacji.

Basen, plaża, spa, rozrywka

  • Liczba leżaków na plażach i przy basenach ma być zmniejszona o połowę, a odległość między nimi należy zwiększyć do bezpiecznych 1,5-2 metrów.
  • Hotele mogą oferować oddzielne miejsca do wypoczynku dla rodzin. Będą to małe ogrodzone skrawki plaż czy ogrodów hotelowych, na których członkowie rodziny będą mogli opalać się bez kontaktu z innymi gośćmi.
  • W strefie basenowej personel również będzie miał ubrania ochronne. Podano również, ile chloru należy używać do czyszczenia wody w basenach zewnętrznych i wewnętrznych. Jest to odpowiednio 1-3 ppm dla basenów zewnętrznych i 1-5 ppm dla basenów krytych.
  • Toalety i prysznice mają być regularnie czyszczone i dezynfekowane.
  • Przed wejściem do basenu każdy gość obowiązkowo będzie musiała wziąć prysznic.
  • Przy basenach i na plażach będą tablice informujące, jak się zachować podczas korzystania z tych miejsc.
  • Spa i salony fitness w tym roku, decyzją ministerstwa, będą w hotelach zamknięte.
  • Wszystkie kluby nocne i dyskoteki poza hotelami także pozostaną zamknięte.
  • Hotele mają ograniczyć programy rozrywkowe i sportowe, ale nie zlikwidować ich całkowicie.

Wyżywienie all inclusive

  • Usługa all inclusive będzie utrzymana w hotelach, ale posiłki z otwartego bufetu będą wydawane z zachowaniem nowych zasad. Nie chodzi o ograniczenie komuś dostępu do jedzenia, ale o zmianę form obsługiwania gości hotelowych.
  • Przed wejściem do restauracji będą zamontowane płyny dezynfekujące.
  • Stoliki w restauracjach i barach będą rozstawione w odległości minimum co 1,5 metra.
  • Przy bufetach oznaczenia na podłogach będą służyły zachowaniu odstępów między oczekującymi.
  • Potrawy będą eksponowane w przezroczystych lub szklanych pojemnikach, aby goście nie mieli kontaktu z metalowymi pokrywami. Pojemniki będą mieć otwory, przez które będzie można sięgać, żeby nałożyć jedzenie na talerz.
    Jedzenie trzeba będzie nakładać własną łyżką czy widelcem lub będzie podawane przez personel.
  • Jedzenie, np. grilowane w hotelach na kolację, będzie nadal podawane przez personel z zachowaniem bezpiecznej odległości od gościa. Talerz trzeba będzie położyć na stół a po chwili odebrać z nałożonym jedzeniem.
  • Na stołach zamiast solniczki i pieprzniczki będą przyprawy w opakowaniach jednorazowych. Podobnie cukier czy wykałaczki.
  • Napoje będą wydawane przez obsługę, a goście będą oczekiwać w kolejce z zachowaniem bezpiecznej odległości jeden od drugiego.
  • Nie będzie samoobsługowych ekspresów do kawy, herbaty i dystrybutorów z wodą. Wszelkie napoje, zimne i gorące, będą wydawane w barach, przez obsługę w ubraniach ochronnych.

Uwaga, w tym artykule przedstawiam tylko zasadę działania hoteli na nowych warunkach ogłoszonych przez Ministerstwo Turystyki w Turcji. Życie poza hotelem będzie wyglądało normalnie, sklepy, bazary, kawiarnie będą czynne.

Chociaż też będzie w nich obowiązywać zaostrzony rygor sanitarny. Już dzisiaj nie ma obowiązku noszenia maseczek na ulicy czy na plaży, ale są one obowiązkowe sklepach, urzędach, szpitalach i bardziej zatłoczonych miejscach publicznych.

Takie są plany, ale wszystko będzie zależeć od rozwoju sytuacji z koronawirusem, zarówno w Turcji, jak i w innych krajach, i od decyzji poszczególnych rządów.

Dorota Surekci, polskie biuro podróży w Turcji Metin Tour, metintour.pl

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Hiszpania – luzowanie turystyki w pięciu etapach

Tagi:

Mogą Ci się również spodobać

Armia Senegalu wkroczyła do Gambii

Senegalscy żołnierze z regionalnego korpusu interwencyjnego wkroczyli do Gambii, aby zmusić prezydenta Yahyę Jammeha ...

Enter Air z prawie 100 milionami złotych strat

Enter Air wypracował do końca września 417 miliony złotych przychodów, o 68,3 procent mniej ...

POT: Udana Polska za pół ceny

W wiosennej, szóstej edycji „Polska, zobacz więcej – weekend za pół ceny” wzięło udział ...

Niemcy – tanie linie lotnicze przestaną być tanie

Od przyszłego roku w Niemczech będzie obowiązywał nowy podatek lotniczy. Skutki będą najbardziej widoczne ...

Niemiecka branża turystyczna przeciw dyskryminacji

„Tak dla otwartości na świat” to hasło deklaracji podpisanej przez najważniejsze niemieckie organizacje turystyczne. ...

POT nagrodzi turystyczne start-upy

Polska Organizacja Turystyczna szuka młodych firm technologicznych, które zrewolucjonizują branżę turystyczną. Najlepsi mogą liczyć ...