Turcja ma już plan dla hoteli. All inclusive zostaje

Zajęta tylko połowa łóżek, odstępy w kolejkach w restauracji, rozstawione stoliki, jedzenie nałoży pracownik kuchni – to tylko niektóre zasady, jakie będą obowiązywały w tureckich hotelach po pandemii.

Publikacja: 06.05.2020 10:49

Turcja ma już plan dla hoteli. All inclusive zostaje

Foto: Fot. Dorota Surekci, metintour.pl

Turecka branża poznała już zasady działania hoteli po epidemii. Ogłosiło je Ministerstwo Turystyki.

Turcja planuje otwarcie sezonu turystycznego w czerwcu. Przebieg epidemii koronawirusa daje nadzieje, że to się uda, bo kraj jest już po szczycie zachorowań i od kilku dni ozdrowieńców jest zdecydowanie więcej niż nowo zarażonych. Rząd spodziewa się więc, że zezwoli branży turystycznej na działanie pod koniec maja. Na początek na potrzeby gości krajowych. Ale już w czerwcu zamierza otworzyć drzwi przed turystami zagranicznymi. Jak zapowiedział minister kultury i turystyki Mehmet Ersoy, mają to być turyści z krajów, w których epidemia się cofnęła. Zgodnie z planem Ministerstwa Transportu od 12 czerwca mają ruszyć czarterowe loty międzynarodowe, między innymi z Niemiec i Europy Środkowej. Zgodnie z tym przewidywaniem rząd opracowuje zasady postępowania w turystyce.

CZYTAJ TEŻ: Turcja: W połowie maja zacznie wracać normalność w turystyce

Jak będzie więc wyglądał pobyt w hotelach w Turcji w 2020?

Ogólne wytyczne

  • Hotel może przyjąć 50 procent maksymalnej liczby gości. Środek ten ma na celu uniknięcie tłumów w pokojach, korytarzach, windach, przestrzeniach wspólnych i bliskich kontaktów na plażach.
  • Liczba pokojówek, personelu sprzątającego i kelnerów zostanie znacznie zwiększona, żeby podołać zwiększonej potrzebie czyszczenia sprzętów i dezynfekowania pomieszczeń. Wszyscy pracownicy hotelu są zobowiązani do noszenia masek, a także do regularnych badań lekarskich i wykonywania testu na obecność koronawirusa.
  • Hotele zwiększą liczbę personelu medycznego. W każdym obiekcie lekarz i kilka pielęgniarek muszą być teraz dzień i noc, siedem dni w tygodniu. W gabinecie medycznym powinien znajdować się zestaw niezbędnych leków i szybkie testy do rozpoznawania zakażenia koronawirusem.
  • Wszystkie hotele, które planują gościć turystów w tym sezonie, muszą przejść obowiązkową certyfikację. Certyfikat czystości „Coronavirus free” będzie dokumentem potwierdzającym, że hotel jest przystosowany do specjalnej obsługi turystów w trybie podwyższonych wymagań sanitarnych, zapobiegających covid-19. Hotele które nie spełnią wymogów i nie dostaną certyfikatów nie będą mogły się otworzyć w tym roku.
  • Przy wejściach do hoteli obsługa ubrana w ubrania ochronne będzie mierzyła wszystkim temperaturę. Również personel będzie codziennie w ten sposób badany.
  • Pokoje będą mogły być zajmowane dopiero po 12 godzinach od wykwaterowania się z nich poprzednich lokatorów.
  • Jeśli u kogoś zdiagnozowane będzie zakażenie, jego pokój będzie specjalnie dezynfekowany i nie będzie mógł być zajmowany przez innych tgości przez 72 godziny.
  • Personel w kuchni będzie nosił rękawiczki, maski, fartuchy, kalosze i czepki ochronne.
  • W salach konferencyjnych krzesła będą ustawione w odstępach co 80 cm, a przed wejściem maja być wystawione płyny dezynfekujące.
  • Na wyższe piętra będzie można dostać się windą. Przed windami i w środku będą dostępne płyny dezynfekujące.
  • W recepcji i lobby hotelowym będzie zmniejszona liczba stolików i foteli, aby zachować bezpieczne odległości między przebywającymi tam gośćmi.
  • Turyści będą oczekiwać na zakwaterowanie w bezpiecznych odległościach przy ladzie recepcji. Pomogą w tym znaczniki odległości na podłodze.
  • W hotelach będą rozdawane broszury w kilku językach z informacjami odnośnie do nowych zasad higieny i zachowania się na terenie hotelu. W miejscach ogólnodostępnych będą również wystawione tablice informacyjno-obrazkowe.
  • W hotelach będzie położony nacisk na regularne dezynfekowanie powierzchni często używanych, jak klamki, poręcze, panele wind, ekrany dotykowe i lady.
  • Personel sprzątający w pokojach będzie dezynfekował również czajniki, piloty do telewizorów i klimatyzacji.

Basen, plaża, spa, rozrywka

  • Liczba leżaków na plażach i przy basenach ma być zmniejszona o połowę, a odległość między nimi należy zwiększyć do bezpiecznych 1,5-2 metrów.
  • Hotele mogą oferować oddzielne miejsca do wypoczynku dla rodzin. Będą to małe ogrodzone skrawki plaż czy ogrodów hotelowych, na których członkowie rodziny będą mogli opalać się bez kontaktu z innymi gośćmi.
  • W strefie basenowej personel również będzie miał ubrania ochronne. Podano również, ile chloru należy używać do czyszczenia wody w basenach zewnętrznych i wewnętrznych. Jest to odpowiednio 1-3 ppm dla basenów zewnętrznych i 1-5 ppm dla basenów krytych.
  • Toalety i prysznice mają być regularnie czyszczone i dezynfekowane.
  • Przed wejściem do basenu każdy gość obowiązkowo będzie musiała wziąć prysznic.
  • Przy basenach i na plażach będą tablice informujące, jak się zachować podczas korzystania z tych miejsc.
  • Spa i salony fitness w tym roku, decyzją ministerstwa, będą w hotelach zamknięte.
  • Wszystkie kluby nocne i dyskoteki poza hotelami także pozostaną zamknięte.
  • Hotele mają ograniczyć programy rozrywkowe i sportowe, ale nie zlikwidować ich całkowicie.

Wyżywienie all inclusive

  • Usługa all inclusive będzie utrzymana w hotelach, ale posiłki z otwartego bufetu będą wydawane z zachowaniem nowych zasad. Nie chodzi o ograniczenie komuś dostępu do jedzenia, ale o zmianę form obsługiwania gości hotelowych.
  • Przed wejściem do restauracji będą zamontowane płyny dezynfekujące.
  • Stoliki w restauracjach i barach będą rozstawione w odległości minimum co 1,5 metra.
  • Przy bufetach oznaczenia na podłogach będą służyły zachowaniu odstępów między oczekującymi.
  • Jedzenie, np. grilowane w hotelach na kolację, będzie nadal podawane przez personel z zachowaniem bezpiecznej odległości od gościa. Talerz trzeba będzie położyć na stół a po chwili odebrać z nałożonym jedzeniem.
  • Na stołach zamiast solniczki i pieprzniczki będą przyprawy w opakowaniach jednorazowych. Podobnie cukier czy wykałaczki.
  • Napoje będą wydawane przez obsługę, a goście będą oczekiwać w kolejce z zachowaniem bezpiecznej odległości jeden od drugiego.
  • Nie będzie samoobsługowych ekspresów do kawy, herbaty i dystrybutorów z wodą. Wszelkie napoje, zimne i gorące, będą wydawane w barach, przez obsługę w ubraniach ochronnych.

Uwaga, w tym artykule przedstawiam tylko zasadę działania hoteli na nowych warunkach ogłoszonych przez Ministerstwo Turystyki w Turcji. Życie poza hotelem będzie wyglądało normalnie, sklepy, bazary, kawiarnie będą czynne.

Chociaż też będzie w nich obowiązywać zaostrzony rygor sanitarny. Już dzisiaj nie ma obowiązku noszenia maseczek na ulicy czy na plaży, ale są one obowiązkowe sklepach, urzędach, szpitalach i bardziej zatłoczonych miejscach publicznych.

Takie są plany, ale wszystko będzie zależeć od rozwoju sytuacji z koronawirusem, zarówno w Turcji, jak i w innych krajach, i od decyzji poszczególnych rządów.

Dorota Surekci, polskie biuro podróży w Turcji Metin Tour, metintour.pl

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Hiszpania – luzowanie turystyki w pięciu etapach

Turecka branża poznała już zasady działania hoteli po epidemii. Ogłosiło je Ministerstwo Turystyki.

Turcja planuje otwarcie sezonu turystycznego w czerwcu. Przebieg epidemii koronawirusa daje nadzieje, że to się uda, bo kraj jest już po szczycie zachorowań i od kilku dni ozdrowieńców jest zdecydowanie więcej niż nowo zarażonych. Rząd spodziewa się więc, że zezwoli branży turystycznej na działanie pod koniec maja. Na początek na potrzeby gości krajowych. Ale już w czerwcu zamierza otworzyć drzwi przed turystami zagranicznymi. Jak zapowiedział minister kultury i turystyki Mehmet Ersoy, mają to być turyści z krajów, w których epidemia się cofnęła. Zgodnie z planem Ministerstwa Transportu od 12 czerwca mają ruszyć czarterowe loty międzynarodowe, między innymi z Niemiec i Europy Środkowej. Zgodnie z tym przewidywaniem rząd opracowuje zasady postępowania w turystyce.

Pozostało 88% artykułu
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Materiał Promocyjny
Boeing stawia na polskich inżynierów
Tendencje
Chorwaci: Nasze plaże znikają, bo obcokrajowcy chcą mieć domy nad samym morzem
Tendencje
Ustka kontra reszta świata. Trwa głosowanie na najlepszy film promocyjny
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Tendencje
Poranne trzęsienie ziemi na Krecie. Turyści wyszli bez szwanku