Zajęta tylko połowa łóżek, odstępy w kolejkach w restauracji, rozstawione stoliki, jedzenie nałoży pracownik kuchni – to tylko niektóre zasady, jakie będą obowiązywały w tureckich hotelach po pandemii.
Turecka branża poznała już zasady działania hoteli po epidemii. Ogłosiło je Ministerstwo Turystyki.
Turcja planuje otwarcie sezonu turystycznego w czerwcu. Przebieg epidemii koronawirusa daje nadzieje, że to się uda, bo kraj jest już po szczycie zachorowań i od kilku dni ozdrowieńców jest zdecydowanie więcej niż nowo zarażonych. Rząd spodziewa się więc, że zezwoli branży turystycznej na działanie pod koniec maja. Na początek na potrzeby gości krajowych. Ale już w czerwcu zamierza otworzyć drzwi przed turystami zagranicznymi. Jak zapowiedział minister kultury i turystyki Mehmet Ersoy, mają to być turyści z krajów, w których epidemia się cofnęła. Zgodnie z planem Ministerstwa Transportu od 12 czerwca mają ruszyć czarterowe loty międzynarodowe, między innymi z Niemiec i Europy Środkowej. Zgodnie z tym przewidywaniem rząd opracowuje zasady postępowania w turystyce.
CZYTAJ TEŻ: Turcja: W połowie maja zacznie wracać normalność w turystyce
Jak będzie więc wyglądał pobyt w hotelach w Turcji w 2020?
Ogólne wytyczne
- Hotel może przyjąć 50 procent maksymalnej liczby gości. Środek ten ma na celu uniknięcie tłumów w pokojach, korytarzach, windach, przestrzeniach wspólnych i bliskich kontaktów na plażach.
- Liczba pokojówek, personelu sprzątającego i kelnerów zostanie znacznie zwiększona, żeby podołać zwiększonej potrzebie czyszczenia sprzętów i dezynfekowania pomieszczeń. Wszyscy pracownicy hotelu są zobowiązani do noszenia masek, a także do regularnych badań lekarskich i wykonywania testu na obecność koronawirusa.
- Hotele zwiększą liczbę personelu medycznego. W każdym obiekcie lekarz i kilka pielęgniarek muszą być teraz dzień i noc, siedem dni w tygodniu. W gabinecie medycznym powinien znajdować się zestaw niezbędnych leków i szybkie testy do rozpoznawania zakażenia koronawirusem.
- Wszystkie hotele, które planują gościć turystów w tym sezonie, muszą przejść obowiązkową certyfikację. Certyfikat czystości „Coronavirus free” będzie dokumentem potwierdzającym, że hotel jest przystosowany do specjalnej obsługi turystów w trybie podwyższonych wymagań sanitarnych, zapobiegających covid-19. Hotele które nie spełnią wymogów i nie dostaną certyfikatów nie będą mogły się otworzyć w tym roku.
- Przy wejściach do hoteli obsługa ubrana w ubrania ochronne będzie mierzyła wszystkim temperaturę. Również personel będzie codziennie w ten sposób badany.
- Pokoje będą mogły być zajmowane dopiero po 12 godzinach od wykwaterowania się z nich poprzednich lokatorów.
- Jeśli u kogoś zdiagnozowane będzie zakażenie, jego pokój będzie specjalnie dezynfekowany i nie będzie mógł być zajmowany przez innych tgości przez 72 godziny.
- Personel w kuchni będzie nosił rękawiczki, maski, fartuchy, kalosze i czepki ochronne.
- W salach konferencyjnych krzesła będą ustawione w odstępach co 80 cm, a przed wejściem maja być wystawione płyny dezynfekujące.
- Na wyższe piętra będzie można dostać się windą. Przed windami i w środku będą dostępne płyny dezynfekujące.
- W recepcji i lobby hotelowym będzie zmniejszona liczba stolików i foteli, aby zachować bezpieczne odległości między przebywającymi tam gośćmi.
- Turyści będą oczekiwać na zakwaterowanie w bezpiecznych odległościach przy ladzie recepcji. Pomogą w tym znaczniki odległości na podłodze.
- W hotelach będą rozdawane broszury w kilku językach z informacjami odnośnie do nowych zasad higieny i zachowania się na terenie hotelu. W miejscach ogólnodostępnych będą również wystawione tablice informacyjno-obrazkowe.
- W hotelach będzie położony nacisk na regularne dezynfekowanie powierzchni często używanych, jak klamki, poręcze, panele wind, ekrany dotykowe i lady.
- Personel sprzątający w pokojach będzie dezynfekował również czajniki, piloty do telewizorów i klimatyzacji.
Basen, plaża, spa, rozrywka
- Liczba leżaków na plażach i przy basenach ma być zmniejszona o połowę, a odległość między nimi należy zwiększyć do bezpiecznych 1,5-2 metrów.
- Hotele mogą oferować oddzielne miejsca do wypoczynku dla rodzin. Będą to małe ogrodzone skrawki plaż czy ogrodów hotelowych, na których członkowie rodziny będą mogli opalać się bez kontaktu z innymi gośćmi.
- W strefie basenowej personel również będzie miał ubrania ochronne. Podano również, ile chloru należy używać do czyszczenia wody w basenach zewnętrznych i wewnętrznych. Jest to odpowiednio 1-3 ppm dla basenów zewnętrznych i 1-5 ppm dla basenów krytych.
- Toalety i prysznice mają być regularnie czyszczone i dezynfekowane.
- Przed wejściem do basenu każdy gość obowiązkowo będzie musiała wziąć prysznic.
- Przy basenach i na plażach będą tablice informujące, jak się zachować podczas korzystania z tych miejsc.
- Spa i salony fitness w tym roku, decyzją ministerstwa, będą w hotelach zamknięte.
- Wszystkie kluby nocne i dyskoteki poza hotelami także pozostaną zamknięte.
- Hotele mają ograniczyć programy rozrywkowe i sportowe, ale nie zlikwidować ich całkowicie.
Wyżywienie all inclusive
- Usługa all inclusive będzie utrzymana w hotelach, ale posiłki z otwartego bufetu będą wydawane z zachowaniem nowych zasad. Nie chodzi o ograniczenie komuś dostępu do jedzenia, ale o zmianę form obsługiwania gości hotelowych.
- Przed wejściem do restauracji będą zamontowane płyny dezynfekujące.
- Stoliki w restauracjach i barach będą rozstawione w odległości minimum co 1,5 metra.
- Przy bufetach oznaczenia na podłogach będą służyły zachowaniu odstępów między oczekującymi.
- Potrawy będą eksponowane w przezroczystych lub szklanych pojemnikach, aby goście nie mieli kontaktu z metalowymi pokrywami. Pojemniki będą mieć otwory, przez które będzie można sięgać, żeby nałożyć jedzenie na talerz.
Jedzenie trzeba będzie nakładać własną łyżką czy widelcem lub będzie podawane przez personel. - Jedzenie, np. grilowane w hotelach na kolację, będzie nadal podawane przez personel z zachowaniem bezpiecznej odległości od gościa. Talerz trzeba będzie położyć na stół a po chwili odebrać z nałożonym jedzeniem.
- Na stołach zamiast solniczki i pieprzniczki będą przyprawy w opakowaniach jednorazowych. Podobnie cukier czy wykałaczki.
- Napoje będą wydawane przez obsługę, a goście będą oczekiwać w kolejce z zachowaniem bezpiecznej odległości jeden od drugiego.
- Nie będzie samoobsługowych ekspresów do kawy, herbaty i dystrybutorów z wodą. Wszelkie napoje, zimne i gorące, będą wydawane w barach, przez obsługę w ubraniach ochronnych.
Uwaga, w tym artykule przedstawiam tylko zasadę działania hoteli na nowych warunkach ogłoszonych przez Ministerstwo Turystyki w Turcji. Życie poza hotelem będzie wyglądało normalnie, sklepy, bazary, kawiarnie będą czynne.
Chociaż też będzie w nich obowiązywać zaostrzony rygor sanitarny. Już dzisiaj nie ma obowiązku noszenia maseczek na ulicy czy na plaży, ale są one obowiązkowe sklepach, urzędach, szpitalach i bardziej zatłoczonych miejscach publicznych.
Takie są plany, ale wszystko będzie zależeć od rozwoju sytuacji z koronawirusem, zarówno w Turcji, jak i w innych krajach, i od decyzji poszczególnych rządów.
Dorota Surekci, polskie biuro podróży w Turcji Metin Tour, metintour.pl
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Hiszpania – luzowanie turystyki w pięciu etapach
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętę digitalizację, fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami "Regulaminu korzystania z artykułów prasowych" [Poprzednia wersja obowiązująca do 30.01.2017]. Formularz zamówienia można pobrać na stronie www.rp.pl/licencja.