Tunezyjska turystyka z certyfikatem „Ready and Safe”

Fot. materiały prasowe

Zakaz gromadzenia się, mierzenie temperatury, hotele, restauracje i autokary wypełnione tylko w połowie – takie między innymi zasady wprowadza protokół sanitarny Ministerstwa Turystyki i Rzemiosła Tunezji.

Tunezyjskie Ministerstwo Turystyki i Rzemiosła zatwierdziło wytyczne sanitarne („Protocole Sanitaire du Tourisme Tunisien – PSTT), wedle których będą działać touroperatorzy i obiekty turystyczne w tym kraju – informuje w komunikacie Tunezyjski Urząd ds. Turystyki. Uzyskanie certyfikatu „Ready and Safe” (gotowy i bezpieczny) poświadczającego wdrożenie tych wytycznych jest obowiązkowe dla wszystkich podmiotów, które chcą przyjmować gości z zagranicy w tym sezonie. Zgodnie z planem odmrażania turystyki pierwsi mogą zjawić się w Tunezji 4 czerwca.

Tunezja znalazła się w grupie państw, które najlepiej poradziły sobie z pandemią, a to dzięki szybkiemu wdrożeniu – zaraz po pojawieniu się pierwszych przypadków covidu-19 – działań zapobiegawczych – głosi komunikat. Na przykład obowiązkowa izolacja dla powracających do kraju miała zapobiec co najmniej 25 tysiącom zakażeń. W opanowaniu epidemii pomagały też nowoczesne technologie – roboty monitorujące ulice i drony wyposażone w mikrofony i kamery termiczne.

ZOBACZ TAKŻE: Tunezyjska turystyka też chce wyjść z zamrażarki

PSTT nakazuje, by personel odbierający gości z lotniska nosił maseczki i rękawice ochronne. Pojazdy, które zawożą turystów do hoteli, mogą być wypełnione tylko w połowie i muszą być dezynfekowane po każdym kursie. Te same zasady obowiązują w obiektach noclegowych i restauracjach, gdzie stoliki mają być rozstawione co dwa metry. Ponadto hotele mają udostępnić gościom materiały informacyjne dotyczące procedur sanitarnych i zaprzestać organizowania wszelkich atrakcji skupiających dużo ludzi, w tym zajęć sportowych w basenach. Hotelowe restauracje muszą uruchomić usługę à la carte i dostawę jedzenie do pokojów.

Hotele mają przygotować pokoje, w których będzie można odizolować gości z objawami chorobowymi oraz zatrudnić pielęgniarkę lub pielęgniarza, osobę odpowiedzialną za kwestie sanitarne i dodatkowy personel sprzątający. Kolejny wymóg to mierzenie temperatury pracownikom i gościom termometrem na podczerwień.

CZYTAJ TEŻ: Betlej: Grecja, Egipt i Tunezja to pierwsze kierunki po pandemii

Konieczna będzie częsta dezynfekcja pomieszczeń wspólnych (wraz z wietrzeniem co trzy godziny), często dotykanych powierzchni (co 30 minut), kluczy lub kart (po każdym użyciu), pokojów po każdym gościu, łącznie z filtrami klimatyzacyjnymi i otworami wentylacyjnymi, a także bagaży przed wniesieniem do hotelu.

Na lotniskach, w hotelach, miejscach publicznych i podczas zwiedzania turyści muszą zachowywać odstęp.

 

Tagi:

Mogą Ci się również spodobać

Tatry zatłoczone jak nigdy dotąd

Polskie Tatry w lipcu i sierpniu odwiedziło 1,64 miliona ludzi – wynika z danych ...

LOT: Dzisiaj 18 rejsów odwołanych

Pięć wylotów z Warszawy, trzy z innych miast i trzynaście przylotów do Warszawy – ...

„Greckie śniadanie” posmakowało Europejczykom

„Greckie śniadanie” – przedsięwzięcie Greckiej Izby Hotelarskiej – zostało nagrodzone przez Komisję Europejską w ...

Raport „Lato 2019”: Turcja nie dogoniła Grecji

Najważniejszym kierunkiem wyjazdów klientów biur podróży była w zamkniętym 31 października sezonie letnim Grecja. ...

Na Krecie dłuższy sezon i więcej klientów

4,5 miliona gości ma w tym roku przyjechać na Kretę. Rok temu było ich ...

Wizz Air poleci jesienią do Marrakeszu

Wizz Air otworzy jesienią nowe trasy – z Wilna i z Warszawy do Marrakeszu ...