Polacy wydają mało na hotele i restauracje

Spośród Europejczyków najwięcej na jedzenie i zakwaterowanie wydają Maltańczycy, Cypryjczycy i Hiszpanie, wynika z analizy Eurostatu. Polacy w tym zestawieniu wypadają blado

Publikacja: 31.01.2019 06:59

Polacy wydają mało na hotele i restauracje

Foto: AFP

Jak pokazują analizy europejskiego urzędu statystycznego Eurostat, w 2017 roku Europejczycy wyłożyli na zakwaterowanie w hotelach i jedzenie w restauracjach średnio 1400 euro, czyli 8,8 procent domowego budżetu. Łącznie dało to 740 miliardów euro.

Najwięcej wydali mieszkańcy Malty, Cypru, Hiszpanii, w pierwszej piątce znaleźli się także Grecy i Irlandczycy. Na Malcie wydatki te stanowiły 20,2 procent domowych budżetów, na Cyprze 17,5 procent, w Hiszpanii 16,8 procent, w Grecji 15,4 procent, a w Irlandii 14,8 procent.

Najbardziej oszczędni byli Rumuni, Polacy i Litwini, którzy na hotele i restauracje wydali odpowiednio 3,1, 3,6 oraz 3,7 procent swoich dochodów. Dokładniejsza analiza pokazuje, że nasi turyści na zakwaterowanie przeznaczyli średnio 0,7 procent budżetu, a na restauracje i kawiarnie 2,9 procent. Usługi transportowe (w tym przeloty, podróże morskie, kolejowe i inne lądowe) kosztowały ich przeciętnie 1,3 procent dochodów.

Czytaj też: „Travelplanet.pl: W roku 2018 Polacy odpoczywali wygodniej, a przy tym taniej”.

Analitycy Eurostatu podkreślają, że w 2017 roku mieszkańcy prawie wszystkich krajów Unii Europejskiej płacili za usługi hotelarskie i gastronomiczne chętniej niż jeszcze 10 lat wcześniej.

Największy wzrost wydatków nastąpił na Malcie – z 15,5 procent domowego budżetu w 2007 roku do 20,2 procent w 2017 roku (zmiana wyniosła 4,7 punktu procentowego). Na drugim miejscu znaleźli się Węgrzy (2,8 punktu procentowego), a na trzecim Cypryjczycy (2,7 punktu procentowego).

Spadki zauważono natomiast w Rumunii – z 5 procent budżetu w 2007 roku do 3,1 procent w 2017 roku, a także na Słowacji i w Finlandii.

Jak pokazują analizy europejskiego urzędu statystycznego Eurostat, w 2017 roku Europejczycy wyłożyli na zakwaterowanie w hotelach i jedzenie w restauracjach średnio 1400 euro, czyli 8,8 procent domowego budżetu. Łącznie dało to 740 miliardów euro.

Najwięcej wydali mieszkańcy Malty, Cypru, Hiszpanii, w pierwszej piątce znaleźli się także Grecy i Irlandczycy. Na Malcie wydatki te stanowiły 20,2 procent domowych budżetów, na Cyprze 17,5 procent, w Hiszpanii 16,8 procent, w Grecji 15,4 procent, a w Irlandii 14,8 procent.

Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Cykl Partnerski
Miasta w dobie zmiany klimatu
Zanim Wyjedziesz
Wirtualna Emma doradzi turystom podróżującym po Niemczech
Zanim Wyjedziesz
Baleary chcą więcej zarobić na turystach. Ogłaszają nowy podatek
Zanim Wyjedziesz
Nowe zasady parkowania przy Morskim Oku. „Chcemy poprawić system”
Zanim Wyjedziesz
Na bałtyckiej plaży może być ciepło także zimą. Niemcy podgrzewają turystom siedzenia