Hotele ruszą jednak bez restauracji

Ostatecznie rozstrzygnęło się, czy hotele i obiekty noclegowe, które będą mogły po przerwie otworzyć się ponownie w poniedziałek, będą mogły korzystać ze swoich restauracji. Rozporządzenie rządu w tej sprawie nie przewiduje takiej możliwości.

Publikacja: 02.05.2020 23:32

Hotele ruszą jednak bez restauracji

Foto: Fot. materiały promocyjne DoubleTree by Hilton Wroclaw

Jak pisaliśmy w czwartek w tekście „Hotele jednak bez restauracji?” trwały zabiegi branży turystycznej, szczególnie hotelarskiej, o zgodę na otwarcie obiektów noclegowych razem z ich restauracjami. W wytycznych dla hoteli, które przygotowało Ministerstwo Rozwoju, taka możliwość była. Ministerstwo sugerowało jedynie, żeby rozsadzać gości co dwa metry. Podobnie w dokumencie opublikowanym na stronie ministerstwa dopuszczono możliwość organizowania konferencji w hotelach. Pod warunkiem, że uczestnicy będą siedzieli od siebie utrzymując dwumetrowe odległości. Zalecenia ministerstwa nie były jednak wiążące dla zarządców tych obiektów. Jest nim dopiero rozporządzenie, które opublikowano dzisiaj w nocy – „Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 2 maja 2020 r.w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii”.

CZYTAJ TEŻ: Noclegi – tak. Basen, dyskoteka, spa – nie

Brak możliwości otwarcia restauracji dla gości uderza w branżę. Jak wskazywali wcześniej hotelarze, goście nie będą chcieli przyjechać do obiektu, w którym nie będą mogli zjeść śniadania ani innego posiłku. Tym bardziej jest to w tej chwili uciążliwe, że inne punkty gastronomiczne w kraju są też zamknięte. Gość może być skazany na żywienie się w sklepie spożywczym. Chyba, że hotel zorganizuje mu dostarczanie posiłku do pokoju, albo pozwoli zabrać na wynos.

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego napisała w tej sprawie apel do premiera Mateusza Morawieckiego. „Projekt rozporządzenia zawiera zapisy rozbieżne z udostępnionymi publicznie (…) wytycznymi Ministerstwa Rozwoju w konsultacji z GIS, które stanowią, że restauracje hotelowe mogą serwować posiłki dla swoich gości przy zachowaniu reżimu sanitarnego. (…) Naszym zdaniem bezpieczniejsza jest obsługa gości w restauracji hotelowej przy stosowaniu reżimu sanitarnego, zachowaniu odległości między osobami i innych ograniczeń, niż umożliwienie im szukania wyżywienia poza hotelem. Naszym zdaniem usługa room serwisu hotelowego nie zaspokoi potrzeb gości w tym zakresie więc dopuszczenie osób trzecich (kurierów) dostarczających posiłki dla gości, stwarzać będzie dodatkowe ryzyko niezachowania dystansu społecznego na terenie hotelu (…). Apelujemy do Pana Premiera o wprowadzenie odpowiednich zmian do projektu Rozporządzenia, które uwolnią gastronomię hotelową dla gości” – czytamy w liście podpisanym przez prezesa IGHP Ireneusza Węgłowskiego.

Przepis zakazujący karmienia gości w restauracjach i organizowania konferencji uzyskał ostatecznie brzmienie:

„Rozdział 4

Ograniczenia funkcjonowania określonych instytucji lub zakładów pracy, czasowe ograniczenie określonych zakresów działalności przedsiębiorców oraz obowiązek wykonania określonych zabiegów sanitarnych

§7.1. Do odwołania ustanawia się czasowe ograniczenie:

1) prowadzenia przez przedsiębiorców w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. –Prawo przedsiębiorców oraz przez inne podmioty działalności:

a) polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 56.10.A), z wyłączeniem realizacji usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos lub jej przygotowywaniu i dostarczaniu oraz działalności restauracyjnej lub barowej prowadzonej w środkach transportu, wykonywanej przez oddzielne jednostki,

b) związanej z organizacją, promocją lub zarządzaniem imprezami, takimi jak targi, wystawy, kongresy, konferencje, spotkania, włączając działalności polegające na zarządzaniu i dostarczaniu pracowników do obsługi terenów i obiektów, w których te imprezy mają miejsce (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 82.30.Z)(…).

3. Od dnia 4 maja 2020 r. prowadzenie usług hotelarskich (…) jest dopuszczalne, z wyłączeniem działalności, o której mowa w ust.1 pkt 1, wykonywanej na terenie prowadzenia usług hotelarskich. Nie dotyczy to usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności lub napojów na wynos lub ich przygotowywaniu i dostarczaniu do pokoi”.

Prawdopodobnie możliwość uruchomienia ponownego punktów gastronomicznych – tych hotelowych i wszystkich innych – wejdzie w życie dopiero w kolejnej, trzeciej, fazie odmrażania gospodarki.

Jak pisaliśmy w czwartek w tekście „Hotele jednak bez restauracji?” trwały zabiegi branży turystycznej, szczególnie hotelarskiej, o zgodę na otwarcie obiektów noclegowych razem z ich restauracjami. W wytycznych dla hoteli, które przygotowało Ministerstwo Rozwoju, taka możliwość była. Ministerstwo sugerowało jedynie, żeby rozsadzać gości co dwa metry. Podobnie w dokumencie opublikowanym na stronie ministerstwa dopuszczono możliwość organizowania konferencji w hotelach. Pod warunkiem, że uczestnicy będą siedzieli od siebie utrzymując dwumetrowe odległości. Zalecenia ministerstwa nie były jednak wiążące dla zarządców tych obiektów. Jest nim dopiero rozporządzenie, które opublikowano dzisiaj w nocy – „Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 2 maja 2020 r.w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii”.

Pozostało 80% artykułu
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Materiał Promocyjny
Z kartą Simplicity można zyskać nawet 1100 zł, w tym do 500 zł już przed świętami
Hotele
Grecka Grupa Mitsis zainwestuje ćwierć miliarda euro w odnowienie swoich hoteli
Hotele
Prezes HOTREC: Atutem europejskiego hotelarstwa są tradycja i gościnność. Warto się ich trzymać
Hotele
Mniej rezerwacji w hotelach na jesień. „Prawdopodobnie efekt powodzi”
Materiał Promocyjny
Big data pomaga budować skuteczne strategie
Hotele
Opłata turystyczna za niska? Greckie miasta podniosą ją samodzielnie
Materiał Promocyjny
Polscy przedsiębiorcy coraz częściej ubezpieczeni