Tunezyjska turystyka z certyfikatem „Ready and Safe”

Fot. materiały prasowe

Zakaz gromadzenia się, mierzenie temperatury, hotele, restauracje i autokary wypełnione tylko w połowie – takie między innymi zasady wprowadza protokół sanitarny Ministerstwa Turystyki i Rzemiosła Tunezji.

Tunezyjskie Ministerstwo Turystyki i Rzemiosła zatwierdziło wytyczne sanitarne („Protocole Sanitaire du Tourisme Tunisien – PSTT), wedle których będą działać touroperatorzy i obiekty turystyczne w tym kraju – informuje w komunikacie Tunezyjski Urząd ds. Turystyki. Uzyskanie certyfikatu „Ready and Safe” (gotowy i bezpieczny) poświadczającego wdrożenie tych wytycznych jest obowiązkowe dla wszystkich podmiotów, które chcą przyjmować gości z zagranicy w tym sezonie. Zgodnie z planem odmrażania turystyki pierwsi mogą zjawić się w Tunezji 4 czerwca.

Tunezja znalazła się w grupie państw, które najlepiej poradziły sobie z pandemią, a to dzięki szybkiemu wdrożeniu – zaraz po pojawieniu się pierwszych przypadków covidu-19 – działań zapobiegawczych – głosi komunikat. Na przykład obowiązkowa izolacja dla powracających do kraju miała zapobiec co najmniej 25 tysiącom zakażeń. W opanowaniu epidemii pomagały też nowoczesne technologie – roboty monitorujące ulice i drony wyposażone w mikrofony i kamery termiczne.

ZOBACZ TAKŻE: Tunezyjska turystyka też chce wyjść z zamrażarki

PSTT nakazuje, by personel odbierający gości z lotniska nosił maseczki i rękawice ochronne. Pojazdy, które zawożą turystów do hoteli, mogą być wypełnione tylko w połowie i muszą być dezynfekowane po każdym kursie. Te same zasady obowiązują w obiektach noclegowych i restauracjach, gdzie stoliki mają być rozstawione co dwa metry. Ponadto hotele mają udostępnić gościom materiały informacyjne dotyczące procedur sanitarnych i zaprzestać organizowania wszelkich atrakcji skupiających dużo ludzi, w tym zajęć sportowych w basenach. Hotelowe restauracje muszą uruchomić usługę à la carte i dostawę jedzenie do pokojów.

Hotele mają przygotować pokoje, w których będzie można odizolować gości z objawami chorobowymi oraz zatrudnić pielęgniarkę lub pielęgniarza, osobę odpowiedzialną za kwestie sanitarne i dodatkowy personel sprzątający. Kolejny wymóg to mierzenie temperatury pracownikom i gościom termometrem na podczerwień.

CZYTAJ TEŻ: Betlej: Grecja, Egipt i Tunezja to pierwsze kierunki po pandemii

Konieczna będzie częsta dezynfekcja pomieszczeń wspólnych (wraz z wietrzeniem co trzy godziny), często dotykanych powierzchni (co 30 minut), kluczy lub kart (po każdym użyciu), pokojów po każdym gościu, łącznie z filtrami klimatyzacyjnymi i otworami wentylacyjnymi, a także bagaży przed wniesieniem do hotelu.

Na lotniskach, w hotelach, miejscach publicznych i podczas zwiedzania turyści muszą zachowywać odstęp.

 

Tagi:

Mogą Ci się również spodobać

Pięć milionów pasażerów na lotnisku w Krakowie

4,98 mln pasażerów obsłużył w minionym roku port lotniczy Kraków-Balice. To rekordowy wynik, o ...

Royal Caribbean zawiesza rejsy do 11 kwietnia

Największy na świecie armator rejsów wycieczkowych Royal Caribbean Cruises poinformował, że zawiesza wszystkie rejsy ...

Niemcy – klienci biur podróży słabo chronieni

Wiele wskazuje, że nie wystarczy gwarancji ubezpieczeniowej Thomasa Cooka, żeby zwrócić pieniądze klientom bankruta. ...

Coral Travel podnosi wyniki Zielonej Góry

Lotnisko Zielona Góra Babimost w czerwcu obsłużyło 3340 pasażerów. To najlepszy wynik tego portu ...

Niemieckie TUI chce więcej Polski w ofercie

W Niemczech rośnie popyt na wakacje w Polsce. TUI Deutschland zapowiada, że w przyszłym ...

Teneryfa: Sukces dzięki większej różnorodności

Teneryfę odwiedziło w zeszłym roku 5,7 miliona ludzi – najwięcej w historii wyspy. Przychody ...